Velkommen til Handlingsrommet: her snakker vi med innestemme.

I de aller fleste debattene vi møter i hverdagen vår hører det til sjeldenhetene at man kun diskuterer ytterpunktene. Det eksisterer som regel et handlingsrom for å mene noe i mellom, og det er i det handlingsrommet du finner majoriteten av oss. 

I migrasjonsdebatten debatterer vi sjeldent å enten stenge grensene inn til Norge helt eller å åpne grensene så hvem som helst kan komme inn. I klimadebatten er alle parter klare på at det ikke står mellom å kutte alle klimautslipp med en gang, eller å forurense mest mulig på kortest mulig tid. Mest sannsynlig skyldes det at folk flest ikke mener noen av de tingene

Men det er en debatt som skiller seg fra de fleste andre i Norge. Debatten om Norges forhold til Europa er ytterpunkt basert, og sterkt preget av at både ja- siden og nei- siden tyr til subjektive fakta og populistiske argumenter. Noen ganger virker det som om begge sider tror det hjelper mer å skrike høyt, enn det gjør å snakke fornuftig. 

Sannheten er at vi rett og slett gikk lei av at alle som skriker om Norges forhold til Europa. Vi orket ikke mer av de høye stemmene som sjeldent kommer med nyanserte fakta eller veloverveide argumenter. Derfor satte vi oss ned, på tvers av politiske skillelinjer og personlige overbevisninger om Norge, EØS og EU og laget handlingsrommet. 

De siste årene har vi sett en stadig mer polarisert debatt, der ytterpunktene skriker til hverandre og sunn fornuft forsvinner til fordel for populisme. Midt oppe i dette støyet aspirerer Handlingsrommet å være et sted for en bred og nyansert debatt om Norges forhold til Europa. Her skal det være høyt under taket, og anledning til å diskutere alle kriker og kroker i debatten. 

Velkommen til handlingsrommet, her snakker vi med innestemme.

Bhanuja Rasiah, redaktør

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *